Marjolein Westerbeek - President Rituals USA

“Ongemak maakt geluk tastbaarder”

We spreken Marjolein Westerbeek op het kantoor van Mind Work Productions in Amsterdam. De President van Rituals USA is dezelfde dag komen invliegen vanuit New York, maar aan niets is te merken dat ze een jetlag heeft. Ze begroet de aanwezigen met een brede glimlach en drie zoenen. Marjolein is niet your average executive. Bij haar geen zakelijke buitenkant die een onzekere binnenkant moet verhullen. Ze is warm, hartelijk en niet bang om zich kwetsbaar op te stellen. Wat volgt is een open gesprek over het ongemak dat je ervaart als je met je hele gezin naar het buitenland verhuist. Iets wat Marjolein drie jaar geleden deed, om leiding te gaan geven aan Rituals USA.

Fundament
“Als je naar het buitenland verhuist, valt als het ware je fundament weg. Om dit proces te laten slagen, moet je je comfortabel voelen bij vallen en opstaan en weer doorgaan. Ook als je de opstart van een bedrijf wilt laten slagen in een land waar je de nuance nog niet kent, moet je openstaan voor ongemak, je weg kunnen vinden als dingen anders zijn of niet bij je verwachting aansluiten. Dat zijn niet per se altijd grote dingen. Ongemak kan overal ontstaan: in kleine dagelijkse zaken en in meer fundamentele dingen. Hoe functioneert een team in de VS, met allerlei verschillende culturen? Hoe onderhandel je een Amerikaans huurcontract? Het zijn allemaal situaties die je uit je comfortzone halen en waarbij je eigenlijk geen andere keuze hebt dan je zonder aannames te verdiepen in je nieuwe realiteit en vandaaruit de juiste keuzes te maken. En dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan.”

Grijp niet in
“Verhuizen naar een ander land is niet per definitie alleen maar makkelijk en leuk. Mijn kinderen kwamen in de eerste weken op school vaak thuis met het verhaal dat ze in de pauze alleen op een bankje hadden gezeten. Dat had enorme impact op mij. Ik ben naar hun lerares gegaan en heb gevraagd of er iets was wat ik eraan zou kunnen doen. Zij gaf me een duidelijk advies: ‘jij kunt hier geen verschil in maken, dit is van hen, blijf er weg’. Dat was ontzettend lastig maar ik heb haar advies gevolgd. Inmiddels snap ik goed wat ze toen bedoelde: mijn kinderen hebben geleerd met deze situatie om te gaan door zelf hun weg te zoeken. Inmiddels floreren ze, spreken twee talen vloeiend en gaan lekker. Ik weet ook hierdoor weer heel goed: tegenslagen horen bij het leven. Je maakt je kinderen uiteindelijk weerbaarder als ze daar af en toe mee te maken hebben en je als ouder niet alles probeert glad te strijken.”

Tegenstrijdige belangen
“Ongemak zit hem vaak in twee tegenstrijdige belangen die schuren. Soms lopen dingen anders dan dat je in je hoofd had. Een van de leden van mijn managementteam besloot onlangs haar baan op te zeggen, vanwege een verhuizing. Daar heb ik van wakker gelegen. Ik was ervan overtuigd dat ze komende jaren bij ons zou blijven. Als zo’n belangrijke speler weggaat, moet je juist de tijd nemen om er even bij stil te staan. De eerste reactie is vaak weerstand, ook bij mij. Ik heb die weerstand leren zien als een belletje. Als ik dat voel, weet ik dat ik moet opletten. Niet wegbewegen maar juist extra alert zijn. Zien waar je wel en waar je geen invloed op hebt. En dat maakt het luchtig en leuk. Een andere belangrijke learning: het helpt als je je ego en aannames thuis kunt laten en je realiseert dat niet alles over jou gaat. Dan kan je dingen veel meer nemen zoals ze soms zijn.”

Amerikanen zijn op zichzelf gericht
“Een aantal jaar geleden had ik zelf best wat aannames over werken met Amerikanen, zo realiseer ik me steeds meer. Ik had toen vooral, op afstand, de ervaring dat Amerikanen erg op zichzelf zijn gericht en minder graag in teamverband werken. Dat ben ik de afgelopen jaren een stuk beter gaan begrijpen. En ik realiseer me dat ik eerder nog te veel naar de Nederlandse maatstaven beoordeelde. Een goed voorbeeld is misschien: Wij groeien in Nederland op met enorm veel sociale zekerheid. Die situatie is in de VS heel anders. Een stabiel fundament in dit opzicht ontbreekt en dat werkt door in hoe keuzes gemaakt worden. Je moet hier dus wel iets meer op jezelf gericht zijn, niemand anders doet het voor je en de risico’s zijn hoog. Mijn conclusie is dat het ook niet gaat om goed of fout, de realisatie dat iets anders is en dus ongemakkelijk aan kan voelen als je anders gewend bent is genoeg. Om vandaar uit de brug te slaan hoef je alleen maar te zoeken naar de gemene deler. Niet star blijven staan in de realiteit waaraan je gewend bent.

Wat je vormt
“Op heel jonge leeftijd ben ik onderdeel geweest van een kindermisbruikschandaal op een muziekschool. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom ongemak mij niet zoveel angst meer inboezemt. Ik heb ervaren dat er groei mogelijk is, zelfs na een heel ingrijpende situatie.  Extreme ervaringen wens je natuurlijk niemand toe, maar ik geloof wel dat een beetje ongemak in de kleine dingen goed is voor iedereen. Het haalt je uit je comfort zone en triggert je tot een sprong in het diepe. En dat geeft je de kans om te blijven verbreden, te blijven leren en te blijven groeien. In die zin kan ongemak, hoe ongemakkelijk ook, geluk ook heel tastbaar maken.”

 

De podcast vind je hier:

Luister op Spotify
Luister op iTunes